• Linda Heere

'Nee zeggen', dat is lief zijn voor jezelf!

De zon straalt uitbundig met hier en daar een onschuldig stapelwolkje. Ik lig heerlijk in de tuin bij mijn favoriete sauna. In het kader van goed voor mezelf zorgen zeg ik met regelmaat JA tegen een combinatie van ontspannen en bezig zijn met studie en/of werkzaamheden voor mijn coachpraktijk. Tussen de opgietingen door ben ik omringd met een stapel boeken. Ik maak er een sport van iedere keer wat anders uit de kast te trekken. Dat vind ik gewoon leuk.


De boeken liggen verspreid over mijn ligbed. Ik lig wat aantekeningen te maken als de mevrouw naast me voorover buigt om te kunnen zien wat een van de titels is. Ze leest de titel hardop voor: "Durf nee te zeggen". Ja, zegt ze. Ik reageer met een glimlach en zeg: Nee, het gaat over NEE zeggen. Dat is nog niet zo makkelijk is haar eerste reactie. Ik leer eigenlijk nu pas een beetje NEE te zeggen. Ze vraagt aan mij of ik ook moeite heb met nee zeggen. Mijn antwoord was kort en bondig: NEE. Dat klonk best overtuigend. We wisselen nog wat woorden uit en ik pak mijn pen er weer bij.


Zeg ‘nee’ en je blijft ok

Mijn ‘hoe werkt dat bij jou knop’ is geactiveerd. Ik leg mijn spullen weer weg en vraag. Goh, ik hoor je net zeggen dat je dat nog niet zo makkelijk vindt. Mag ik vragen waar je moeite mee hebt als het gaat over nee zeggen? Ze vertelt dat ze als ZZP’er werkt en het gevoel heeft dat ze zich altijd 120 procent moet inzetten. Als ze dat niet doet, wordt ze niet meer ingehuurd. Een off-day hebben, is uitgesloten. Een slechte recentie op internet kan funest zijn. Dat risico kan je niet lopen. Ik ben even stil. Ik heb er een beeld bij.


Kan je dan bij ons werken? Ja hoor. Zou je ook deze extra patiënten nog erbij kunnen nemen? Tuurlijk. Het zou fijn zijn als je in de pauze nog even kunt kijken naar... Geen probleem. Gelieve deze afspraak over te nemen. Spreekt voor zich. Kan je vandaag wat langer blijven? Doe ik. Komt voor elkaar. Regel ik wel! Wanneer wil je dat ik het afheb? Prima leg maar neer. Oké. Ja. Alles voor de 120% tenslotte! Flink vermoeiend.

Ondertussen heeft ze geleerd dat overal ‘ja’ opzeggen, zorgt voor onrust. Je geeft de regie als het ware uit handen. Je bent druk met naar iemands pijpen dansen. De optimale manier voor stress en burn-out. En laat dat nou net het allerlaatste zijn wat je je kan permiteren als zzp’er. Wanneer ze nu benaderd wordt met een verzoek, is tegenwoordig haar antwoord: Ik kom hier nog even bij je op terug. Dit geeft tijd en ruimte om te kunnen voelen of het passend is of niet. Op deze manier is ze duidelijk naar zichzelf en een (potentiële) opdrachtgever. Win-win.


Zeg ‘nee’ als je ‘nee’ bedoelt

We praten nog een tijd gezellig door over hoe vaak er ‘ja’ gezegd wordt, terwijl er eigenlijk ‘nee’ bedoeld wordt. En hoezo 120 procent? Hoe meet je zoiets? Heeft de ander uberhaupt door dat je alles uit de kast haalt? Heeft het te maken met behoefte aan goedkeuring of angst voor afwijzing. Ik deel wat van mijn eigen ervaringen als zzp’er. Ook ik had zeker in het begin van mijn coachpraktijk de neiging dingen te doen, waarin ik misschien een tikkeltje doorschoot. Zo wachtte ik bijvoorbeeld weken om mijn factuur te sturen. De mensen moesten natuurlijk niet denken dat het om het geld gaat. Vervolgens hadden ze dan nog 14 dagen om de factuur te voldoen. Als iemand dan wachtte met de betaling tot het laatste moment, was ik gepikeerd. Ik had toch al zo lang gewacht met het sturen van de factuur, waarom lieten ze me dan nog langer wachten... Ik grinnik en bloos tegelijkertijd bij deze bijzondere gedachtegang.

We bespreken ook nog het ‘feit’ dat vrouwen meer moeite hebben met nee zeggen en hun grenzen afbakenen dan mannen. Persoonlijk vind ik dat een heel interessante materie. Ik kom hier zeker nog een keer op terug. Voor wie alvast meer hierover wil weten... De Amerikaanse socioloog Michael Gurian richt zich op een van de grote mysteries der mensheid: het mannelijke brein. Een leuk boek hierover is: "Wat vrouwen willen en mannen niet willen weten". Maar voor nu houden we het algemeen. Dat kan al uitdagend genoeg zijn ;-).

Voordat we het doorhebben, zijn we een paar uur verder. Het was een mooi gesprek dat ons beide weer inzichten heeft opgeleverd. We bedanken elkaar voor de bijzondere ontmoeting en nemen afscheid. Hoe laat is het? Ja, de hoogste tijd voor een opgieting. Nog voldaan van de ontmoeting neem ik plaats in de sauna. Het is 18:00 uur de eerste opgieting van de avond gaat van start. Er lopen nog twee dames binnen die vragen of ze nog kunnen deelnemen. Het antwoord van saunameester is kort en krachtig: Nee. Ik denk bij mezelf: zo hé, die is duidelijk. Hoe groot was de kans dat ik ‘nee’ had gezegd in dit geval? Ik sluit mijn ogen en ben blij dat ik niet de saunameester ben. Kom maar door met die wapperende handdoeken. JA, heerlijk!


Geef je grens aan, zeg ‘nee’!

Hoe gaat het met jouw grenzen aangeven? Zeg jij (te) vaak ‘ja’, terwijl het een ‘nee’ zou moeten zijn? En waarom zeg je geen ‘nee’? Is de mening van de ander belangrijker dan je eigen gevoel? Wat mij in mijn praktijk opvalt, is dat we heel graag duidelijkheid van de ander verwachten. Maar op mijn vraag hoe duidelijk je zelf bent naar andere mensen toe, is het antwoord vaak: ’eigenlijk niet zo duidelijk als ik er nu over nadenk. Oké. We willen dus dat de ander duidelijk is en doen het zelf vervolgens niet. Interessant. Herken je het dat je (als zelfstandig ondernemer) nog meer fratsen aan de hand haalt om maar te voorkomen dat je een ‘nee’ moet verkopen?

We gaan aan de slag zodat jij (nog) beter jouw grenzen leert aangeven. Uit liefde voor jezelf én de ander.


Maak vrijblijvend een afspraak
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ik sta te wachten bij een benzinepomp, voor mij staat een zwarte Audi. De meneer heeft afgerekend en stapt zijn auto in. De deur blijft openstaan. Ik wacht…en ik wacht... Ik betrap mezelf erop dat ik

In mijn vorige blog ‘in balans, draagkracht vs draaglast’ beschrijf ik een oefening waarin ik een grote, zware man op mijn rug krijg en hierdoor verscheidene ledematen dreig te breken. Maar ik hield m

Het is alweer een tijd geleden, maar ik herinner het me nog goed. Ik volgde op dat moment een coachopleiding die o.a. in het teken stond van welke rode draden lopen door jouw leven en dat van jouw cli