Coaching bij burn-out

Wat is een burn-out eigenlijk?

​Burn-out wordt gekenmerkt door emotionele, fysieke en cognitieve uitputting, gevoelens van cynisme, je niet meer verbonden voelen met het werk en het gevoel niks voor elkaar te krijgen. Je voelt je opgebrand. De klachten die je ervaart beperken je in je dagelijks functioneren. Een burn-out is het gevolg van langdurige stressklachten die steeds erger geworden zijn en waaraan je te weinig aandacht hebt besteed. De eisen die aan je gesteld worden (de draaglast) zijn te groot voor jouw draagkracht.

 

Burn-out heeft meestal een relatie met je werk, maar kan ook verband houden met bijvoorbeeld: financiële problemen, veel verplichtingen hebben, een ernstig zieke in je omgeving waarvoor je zorgt, de zware combinatie van werk, gezin en/of een studie vaak is het een combinatie van dit soort factoren. Het aantal gevallen van burn-out in Nederland blijft de laatste jaren toenemen.

Acceptatie is de eerste stap

De eerste stap naar herstel is tot rust komen, inzien dat je overspannen bent, accepteren dat het even niet meer gaat en aandacht besteden aan jezelf. Daar krijg je waarschijnlijk allerlei gevoelens bij. Om herhaling te voorkomen, is het erg belangrijk om voor jezelf in kaart te brengen welke omstandigheden tot zoveel stress en uiteindelijk burn-out hebben geleid.

 

Neem je te veel hooi op je vork? Voel je je verantwoordelijk voor alles en iedereen? Moet je alles altijd perfect doen? Heb je moeite met grenzen aangeven? Misschien is het een combinatie van meerdere factoren. Als je weet wat je klachten veroorzaakt, kun je daar een passende oplossing bij zoeken.

You must learn to let go,

release the stress

You were never in control anyway

burn-out-website-groot-135x300.png